به گزارش شهرآرانیوز، از میان بذرهای گیاهانی که برای سبزه سفره هفت سین استفاده میشود، بذر شاهی و خاکشیر، ماش و عدس مناسبتر است.
این سبزهها در مدت زمان یک روز جوانه زده و تا پنج روز رشد میکنند و رشد سریع تری نسبت به سایر بذرها دارند.
کاشت سبزه گندم و رشد آن حدود ۱۰ روز و برای سبزه شاهی و خاکشیر نیز حدود پنج روز زمان نیاز دارد.
سبزه ماش و عدس نیز ۱۵ روزه رشد میکنند.
برای کاشت سبزه بذرهایی مثل خاکشیر ابتدا باید بذر را به مدت ۴ ساعت در آب خیس کنید و سپس بذر خیس شده را که حالت چسبنده دارد، بر روی سطح آماده شده خود، بکشید.
باید دقت کنید که برخی سطوح برای کاشت سبزه مثل کوزه یا تخم مرغ پلاستیکی و یا سفالی نیاز به زیرسازی دارد که میتوانید از پارچه توری یا پنبه مرطوب شده روی این سطوح استفاده کنید و بعد بذرهای خیس شده را که حالت چسبنده دارند به پنبهها و پارچه توری بچسبانید و بعد آبیاری کنید.
اگر از پنبه برای زیرسازی استفاده میکنید بهتر است یک لایه پارچه تنظیف روی پنبهها بکشید تا مانع ریختن بذرها شود.
برای آبیاری سبزه باید از آب پاشهای کوچک آب فشان استفاده کنید و روی بذرها را هم با نایلونی که روی آن را چندین سوراخ ایجاد کرده اید، بپوشانید به طوری که نایلون به بذرها تماس پیدا نکند.
بعد از دو روز نایلون را از روی سبزه بردارید ودو بار در روز صبح و عصر آن را با آب فشان آبیاری کنید و منتظر رشد گیاه خود باشید.
میتوانید از بذرهای خاکشیر، شاهی و خرفه در کنار هم استفاده کنید تا سبزه چند رنگ داشته باشید و اگر دوست دارید که سبزهای به شکل تخم مرغ داشته باشید، میتوانید از یک تخم مرغ پلاستیکی یا سفالی استفاده کنید و بذرها را روی آن قرار دهید.
یونجه نیز در دسته سبزههای دقیقه نودی قرار میگیرد.
بهترین زمان برای سبز کردن یونجه روز ۲۴ اسفند است.
شنبلیه نیز یکی از گیاهانی است که برای جوانه زدن نیاز به زمان زیادی ندارد. این گیاه برای سبز شدن، فقط به ۲ الی ۳ روز زمان نیاز دارد.
از دانههای دیگری که میتوانید برای سفره هفت سینتان سبز کنید، تخم مرکبات است.
مرکباتی مثل، پرتقال، لیمو و یا نارنج از جمله این موارد هستند. این تخمها در حدود ده الی بیست روز طول میکشد که سبز شوند. برای سبز کردن این دانهها باید هسته نارنج یا پرتقال را ۲۴ ساعت داخل آب قرار دهید و بعد از ۲۴ ساعت پوست نازک هسته را با دقت بکنید، طوری که به مغز دانه آسیبی نرسد.
سپس تخم مرکبات را داخل آب قرار دهید تا خشک نشوند. تخمها را با دقت و مرتب روی خاک گلدان میریزیم و با سنگهای کوچک روی آنها را میپوشانیم. دو روز اول حتما روی خاک را با پلاستیک بپوشانید و چند بار با اسپری به آن آب دهید.
در روزهای دیگر هم آب دهی با اسپری را فراموش نکنید، البته به صورتی که دانهها کاملا خیس نشوند. به مرور تخمها سبز میشوند و از لابهلای سنگها بیرون میآیند و تبدیل به نهالهای سبز میشوند. نهالهای دو ماهه را میتوانید در گلدان یا باغچه بکارید.
این سبزه زیباترین و چشم نوازترین سبزه است. گرچه برای دست به کار شدن کمی دیر است، ولی پیشنهاد میکنیم حتما این دانهها را سبز کنید، به خصوص لیمو که برگهای خوش عطری هم دارد.
سبزه تخم کدو حلوایی یک سبزه متفاوت
برای داشتن سبزه تخم کدو به ۲۵۰ گرم تخم کدو نیاز دارید. البته این مقدار بنا به ظرفی که میخواهید در آن سبزه بگذارید، متفاوت است. تخم کدویی که برای این سبزه استفاده میشود، تخم کدوی مرمری است که دانههای درشتی دارد و میتوانید آن را از آجیل فروشیها تهیه کنید.
علاوه بر این به یک سبد یا ظرف نیاز دارید برای کاشت تخم کادو، تکهای پلاستیک شفاف و خاک گلخانه. تخمهها را ۴۸ ساعت خیس کنید. توجه داشته باشید که تخمههایی که روی آب میآیند، خراب هستند و باید آنها را دور بریزید. در این مدت چندبار آب آن را عوض کنید.
بعد از ۴۸ ساعت تخمه کدوها را در یک پارچه نمدار بریزید. به مدت دو تا سه روز مرتب پارچه را با آب اسپری کنید تا جوانه کدوها به شکل قلاب شوند. وقتی جوانهها ظاهر شدند، دانههایی که جوانه نزدهاند را نکارید.
فقط جوانههایی که فعال شدهاند را بکارید. جوانههای فعال نشده باعث خرابی سبزه میشوند. برای این کار یک پلاستیک شفاف ته سبد قرار دهید و چند جای آن را سوراخ کنید، ۱۰ سانتیمتر خاک گلخانه بریزید و آن را مرطوب کنید.
کدوها را روی آن بریزید و یک پلاستیک شفاف که چند جای آن را سوارخ سه سانتی ایجاد کردهاید روی آن قرار دهید. روزی دو بار کدوها را اسپری کنید تا سبز شوند. وقتی جوانهها سبز شدند پلاستیک را بر دارید.
در این حالت روزی یک بار آبدهی کافی است. این سبزه بسیار زیبا و ماندگار است و از زمانی که کدو را خیس میکنید تا وقتی که کاملا سبز شود ۱۵ روز زمان لازم است و تا روز ۱۳ روز زیبا و با طراوت میماند، بر خلاف گندم که زود علفی میشود.
سفره هفت سین همیشه سبز با سبزه کنجد
ابتدا دانه کنجد را برای ۶ تا ۷ ساعت خیس کنید. دقت کنید که کنجد چه سیاه و چه سفید باید بو نداده باشد.
بهترین زمان برای جوانه زدن کنجد، هشت روز قبل از عید است. یکی از محسنتات این دانه این است که تا سیزدهم فروردین رشد کمی دارد و به همین دلیل میتواند سفره هفت سین شما را سبز نگه دارد.
برای کاشت سبزه کنجد، ابتدا یک قطعه پارچه را روی یک بطری خالی یا همان ظرف دلخواه بپیچانید و سپس مقداری از دانههای کنجد را در آب خیس کنید و بر روی پارچه بریزید. بعد از چند روز، دانههای کنجد بر روی پارچه دور بطری جوانه میزند و به صورت ستون کوچکی از سبزه به شکلی زیبا و تماشایی چشمان هر بیندهای را به خود خیره میکند.
به همین راحتی و به همین سرعت، شما یک سبزه بسیار زیبا خواهید داشت که شبیه به هیچ سبزه دیگری نیست و داخل سفره هفت سین شبیه به یک درخت سبز کوچک به چشم میآید.
سبزه لبو، سبزهای با ۴ ماه ماندگاری
یک عدد چغندر لبویی سالم را که ریشههایش بریده نشده، شسته و در یک کیسه نایلونی بگذارید و در آن را گره بزنید. این کار برای ریشهزایی سریعتر لبو است. روی کیسه یکی دو سوراخ ایجاد کنید تا لبو بتواند نفس بکشد.
سپس آن را در دمای اتاق قرار دهید.
چغندر بعد ازچند روز شروع به جوانه زدن میکند. وقتی ریشه زد، آن را داخل یک ظرف آب بگذارید. ریشههای قرمز رنگ چغندر به تنهایی زیبا هستند، پس بهتر است برای لبو یک تنگ شیشهای بلند انتخاب کنید، طوری که دهانهاش متناسب با قطر میوه لبو باشد تا زیبایی ریشهها هم نمایان باشد.
میتوانید هر ۱۵ روز یکبار برحسب بزرگی گلدان به اندازه نوک قاشق چایخوری از کودهای آپارتمانی (پودری یا مایع) برای قویتر شدن برگها استفاده کنید. بعد از ییماه شما یی سبزه ایستاده با برگهای زیاد و ساقههای قرمز رنگ جذاب خواهید داشت.
درست است که برای گذاشتن این سبزه در سفره هفت سین کمی دیر شده است، اما برگهای این سبزه خاص میتواند خانه شما را زیبا کند و تا ۴ ماه برای شما ماندگاری داشته باشد.
فراموش نکنید که مثل همیشه گلدان را باید در نور مناسب قرار دهید. درصورت کدرشدن آب گلدان هر ۲-۳ روز یکبار آب آن را عوض کنید.
سبزه ذرت، زیبا با ساقههایی ضخیم
اول اینکه باید بدانید با دانه ذرتی که با آن پاک کورن درست میکنند، نمیشود سبزه گذاشت. باید از دانه ذرت تازه استفاده کنید، مقدار دانهها نباید خیلی زیاد باشد؛ چون اگر تراکم آن زیاد باشد، لایههای زیرین نمیتوانند رشد کنند و میپوسند.
اگر مقدار دانهها کم باشد، سبزه شما کم پشت میشود. پس اندازه را نسبت به ظرف نه خیلی زیاد و نه خیلی کم بگیرید. آبیاری زیاد هم باعث زود خرابشدن سبزه میشود. برای کاشت یک سبزه زیبا با دانههای ذرت به ۲۰ روز زمان نیاز دارید.
ابتدا لازم است که ذرت را ۴ روز خیس کنید و مرتب آب آن را عوض کنید، اما جای آن هرگز نباید عوض کنید. وقتی دانههای ذرت جوانه زدند، آنها را لای دستمال میگذاریم و مرتب توسط اسپری آنها را آبیاری میکنیم. پس از سبز شدن دانهها آنها را داخل یک آبکش که میتواند داخل تنگ ماهی قرار بگیرد، میریزیم و آبکش را داخل تنگ قرار میدهیم. در نهایت یک سبزه زیبا خواهیم داشت.
سبزههای دقیقه نودی
گیاهان خرفه، شاهی زمان کمی برای سبز شدن نیاز دارند. یونجه نیز در دسته سبزههای دقیقه نودی قرار میگیرد.
بهترین زمان برای سبز کردن یونجه روز ۲۴ اسفند است. شنبلیه نیز یکی از گیاهانی است که برای جوانه زدن نیاز به زمان زیادی ندارد.
این گیاه برای سبز شدن، فقط به ۲ الی ۳ روز زمان نیاز دارد. شنبلیله جهت رشد مناسب تا روز ۱۳ ام تنها به ۱۴ روز وقت نیاز دارد. ارزن هم یکی از گیاههای محبوب برای سبزه انداختن است. این گیاه طی ۴ روز جوانه میزند و تا سیزدهم عید سبز خواهد ماند؛ و در آخر انواع سبزه عید را به شما به نمایش میگذاریم.
منبع: فردا